Cum să gestionezi eficient simptomele sindromului premenstrual?

3 min read
simptomele sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual (SPM) afectează deseori calitatea vieţii femeilor cu câteva zile înainte de menstruaţie. Printre principalele simptome cu care se confruntă acestea se numără iritabilitatea, balonarea, oboseala şi schimbările de dispoziţie. Potrivit specialiştilor, există anumite metode prin care poţi să îţi gestionezi eficient simptomele sindromului premenstrual şi să îţi recapeţi starea de bine. Iată care sunt principalele modalităţi prin care să îţi recapeţi echilibrul înainte de începerea menstruaţiei!

Adoptă un stil de viaţă sănătos!

Ceea ce este bine de ştiut este faptul că un stil de viaţă sănătos bazat pe o alimentaţie echilibrată te va ajuta să îţi menţii echilibrul hormonal şi să reduci simptomele sindromului premenstrual. Consumă alimente cu un conţinut ridicat de vitamine şi proteine şi evită excesul de cofeină, substanţă ce contribuie la exacerbarea simptomelor SPM.

De asemenea, medicii sunt de părere că ar trebui să îţi menţii un jurnal menstrual, unde să notezi perioadele în care te confrunţi cu simptome mai intense, tocmai pentru a te pregăti din timp. Ba mai mult, acest lucru îţi va permite totodată să identifici factorii care îţi pot agrava simptomele. Nu uita să ai o comunicare eficientă cu medicul tău ginecolog şi să îi descrii în detaliu simptomele resimţite înainte de menstruaţie! Există anumite cazuri în care acesta îţi poate prescrie suplimente alimentare, cum ar fi calciul, magneziul şi vitaminele din complexul B, al căror rol este acela de a-ţi oferi un plus de vitalitate şi de a te ajuta să gestionezi mult mai bine stările cu care te confrunţi.

Pune în aplicare diferite tehnici de relaxare

Ţi se întâmplă deseori să te simţi mult mai stresată cu câteva zile înainte de menstruaţie? Ei bine, stresul şi anxietatea se numără printre simptomele sindromului premenstrual. Pune în practică tehnici de relaxare precum meditaţia sau yoga şi uită de agitaţia de zi cu zi! Ideal ar fi să efectuezi şi câteva exerciţii fizice, deoarece acestea stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii. Şi suportul celor dragi se dovedeşte a fi eficient în această perioadă delicată a lunii. Comunică deschis cu membrii familiei sau cu prietenele tale, deoarece această variantă îţi poate aduce sprijinul emoţional de care ai nevoie!

Respectarea orelor de somn este o altă metodă de a-ţi echilibra nivelul hormonal şi de a reduce stările de oboseală şi de iritabilitate. Asigură-te că te odihneşti suficient şi că te pui la somn cât mai devreme.

Concluzionând, gestionarea simptomelor sindromului premenstrual implică atât schimbări în stilul de viaţă, cât şi un plus de atenţie la nevoile tale emoţionale. Pune în aplicare ideile menţionate anterior şi identifică metodele ce funcţionează cel mai bine pentru tine! De asemenea, în cazul în care simptomele devin din ce în ce mai greu de gestionat, nu ezita să iei legătura cu un cadru medical specializat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *