Filarmonica „Ion Dumitrescu” de la Festivalul Internațional „George Enescu” la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023

3 min read
Filarmonica Ion Dumitrescu

Dacă pe 23 septembrie 2023, orchestra filarmonicii vâlcene susținea al doilea concert din Festivalul Enescu, la București în piața festivalului, pe 15 octombrie, într-o superbă zi de duminică, simfonicul vâlcean avea să onoreze invitația de a susține un concert în Peștera Românești, concert inclus în evenimentele culturale ale Timișoarei – Capitala Culturală Europeană în 2023.

Inimosul și extrem de energicul Ioan Coriolan Gârboni, președinte al Fundației Academice Culturale Timișoara, în parteneriat cu Asociația Speotimiș și cu Primăria Tomești, a reușit să introducă și concertul din Peștera Românești în seria evenimentelor excepționale pe care Ministerul Culturii le susține în 2023 la Timișoara.

Director al Filarmonicii ”Banatul” timp de peste 15 ani, cu rezulate remarcabile și cu evenimente muzicale ce vor rămâne cu siguranță în patrimoniul național datorită unui management considerat reper în lumea artistică, Ioan Gârboni organizează impecabil nenumărate concerte și manifestări, concertele anuale din Peștera Românești (ajunse anul acesta la cifra aniversară de 40 de ani!!) fiind chiar una din ”pasiunile” sale. De ce oare, ar putea să se întrebe cititorul? Cel puțin 3 răspunsuri motivează pasiunea lui Ioan Gârboni.

Un peisaj de vis într-un loc binecuvântat unde un număr impresionat de oameni vin anual la concertul organizat în peștera ce datează de estimativ de peste 100 milioane de ani, locuită fiind chiar de primii oameni în urmă cu 16 mii de ani… O acustică excepțională a spațiului ce devine pentru câteva zeci de minute pe an, o ”catedrală naturală” așa cum, foarte inspirat o descrie Ioan Gârboni. Sau, elanul speologilor și voluntarilor, oameni cu totul deosebiți care pe lângă profesia pasionantă, dar dificilă, se străduiesc anual să transforme evenimentele muzicale și cineaste (după fiecare concert au loc și proiecții de filme) într-o organizare fără reproș și fără niciun fel de modestie, chiar reușesc.

Iată doar 3 elemente care îl mobilizează pe principalul ”motor” al evenimentului să cultive și să ofere anual momente unice celor peste 2500 de participanți care vin cu copii de-o șchioapă pe potecile acoperite de frunzele toamnei până la Peștera Românești și stau majoritatea în picioare, aplaudând frenetic și respectând artiștii interpreți așa cum de multe ori, oameni cu pretenții nu sunt capabili să facă. Anul acesta, Ioan Gâboni s-a gândit la orchestra vâlceană, la 40 de ani de la primul speoconcert, timp în care concertele unicat au fost onorate de dirijori și soliști din 32 de țări.

Orchestra Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” a pășit cu emoție și curiozitate în spațiul pregătit cu multă trudă, timp de zile întregi de speologi și voluntari, pentru că acest concert chiar a reprezentat o provocare unică pentru simfonicul de la Poalele Capelei, fiind pentru prima dată când aveau să cânte într-un spațiu neconvențional spectaculos.

Dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea, a ales cu atenție repertoriul, respectând tradiția de a înnobila peștera cu muzica lui Mozart, Strauss și Vivaldi, dar și cu lucrări românești îndelung aplaudate de publicul civilizat și entuziast. O prezentare plină de inspirație a lui Ioan Gârboni, dialogul simpatic provocat intenționat cu Petruț Constantinescu  – managerul Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” , interpretarea ”Toamnei de Vivaldi” de către Delia Diaconescu – concert maistru al simfonicului vâlcean, precum și intervențiile antrenante ale dirijorului Tiberiu Oprea, au transformat concertul din Peștera Românești într-un adevărat spectacol urmat de ropotele de aplauze ale unui public  care a uitat de cele 14 grade  din peșteră, înălțătoarea muzică fiind o adevărată manta de căldură sufletească.

Un nou episod în viața Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, un nou moment înălțător, pentru care toți cei implicați care merită felicitări la scenă deschisă,  un eveniment cultural autentic  produs cu pasiune și multă muncă, rezultatele vorbind de la sine, iar aplauzele sincere ale publicului fiind de fapt răsplata pentru actul artistic de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *