Mituri şi adevăruri despre sănătatea sistemului reproducător

3 min read
sănătatea sistemului reproducător

Sănătatea sistemului reproducător este deosebit de importantă pentru doamnele şi domnişoarele de orice vârstă. De-a lungul timpului, s-au creat numeroase mituri privind starea de sănătate a sistemului reproducător, iar acestea au dus deseori la confuzie şi anxietate în rândul pacientelor. Astăzi vom demonta o parte din mituri şi vom prezenta totodată informaţii corecte pe care ar trebui să le ai în vedere pe viitor!

Apariţia durerilor pelviene este normală pe durata menstruaţiei?

Adevărat! Fiecare femeie resimte un disconfort pe durata menstruaţiei. Totuşi, în cazul în care observi anumite schimbări în acest sens, iar durerile sunt din ce în ce mai mari, atunci ar fi recomandat să iei legătura cu medicul tău ginecolog şi să descoperiţi împreună care este cauza acestor dureri. Ceea ce este bine de ştiut este faptul că durerile severe pot fi un simptom al anumitor afecţiuni medicale, cum ar fi endometrioza sau fibromul uterin.

Poţi să rămâi însărcinată în timpul menstruaţiei?

Mit! Foarte multe paciente obişnuiesc să creadă că nu pot să rămână însărcinate atunci când se află la menstruaţie. Potrivit specialiştilor, spermatozoizii pot să supravieţuiască în corpul femeii chiar şi câteva zile, iar ciclurile menstruale pot să varieze deseori. Recomandarea specialiştilor este să utilizezi o metodă de contracepţie eficientă, indiferent de perioada din lună în care te afli.

Sângerările ce apar în afară perioadei menstruale sunt normale?

Mit! Sângerarea anormală ce apare între perioade sau după menopauză este un semnal de alarmă! În cele mai multe cazuri, sângerările sunt asociate cu existenţa polipilor uterini sau a unor afecţiuni foarte grave, cum ar fi cancerul de col uterin. Dacă te confrunţi cu sângerări, atunci va trebui să iei legătura cât mai repede cu un medic ginecolog. Programează-te în timp optim, deoarece timpul este esenţial în domeniul medicinei. Cu cât aştepţi mai mult, cu atât afecţiunile se pot croniciza.

Efectuarea anuală a testului Papanicolau este foarte importantă?

Adevăr! Fie că prezinţi simptome îngrijorătoare sau nu, un lucru este cert. Ar trebui să efectuezi anual un astfel de test, tocmai pentru a te asigura că totul este în regulă. Nu uita că anumite afecţiuni nu prezintă simptome atunci când se află în stadiu incipient, la fel cum se întâmplă şi în cazul cancerului de col uterin.

Menopauza coincide cu încheierea vieţii sexuale?

Mit! Deşi perioada menopauzei aduce cu sine schimbări hormonale în organismul unei femei, asta nu înseamnă sfârşitul vieţii sexuale. Nu uita să comunici direct cu partenerul tău, deoarece aceasta este cea mai optimă variantă prin care te poţi bucura în continuare de o viaţă sexuală satisfăcătoare!

Prin urmare, există numeroase mituri ce au apărut în domeniul medical, însă dacă ai anumite întrebări, singura persoană ce este în măsură să îţi răspundă este medicul ginecolog. Asigură-te întotdeauna de faptul că informaţiile pe care le primeşti sunt oferite de către un cadru medical cu experienţă şi fă din starea ta de sănătate o prioritate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *